Vårdnadstvist – vem ska ta hand om barnen?

Utfallet av en vårdnadstvist brukar oftast bli delad vårdnad. Men i vissa fall kan det av ett eller annat skäl vara så att en förälder fråntas vårdnaden.

Man får vara beredd på att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Även om det började lyckligt med äktenskap och barn så kan det bli tvära kast redan efter ett par år – eller till och med ännu tidigare än så. Har man redan hunnit skaffa barn ihop och bestämmer sig för att det inte går att leva tillsammans så uppstår en vårdnadstvist.

En vårdnadstvist är processen då det ska avgöras vem som ska ha ansvar för barnen och i vilken utsträckning – det vill säga hur upplägget av vårdnaden ska se ut. Det absolut vanligaste är delad vårdnad mellan föräldrarna, men i vissa fall kan en av föräldrarna få ensam vårdnad av barnet.

Påverka en vårdnadstvist

Ensam vårdnad kan bli aktuellt om en av föräldrarna är uppenbart oförmögen att ha ansvaret för sitt barn. Det kan till exempel bero på missbruk, brottslighet eller något annat som gör att det skulle vara farligt för barnet att befinna sig under den personens vårdnad.

Det är alltid barnets bästa som ska styra utfallet av förhandlingarna. Ibland kan man dock känna att man behöver få hjälp i en vårdnadstvist för att stärka sin argumentation om hur man vill att förhandlingarna ska sluta. Det är svårt att påverka helt på egen hand. Därför ska man alltid se till att bli juridiskt representerad av en jurist man litar på.

3 Aug 2023