Miljötänk på en bilskrot i Trollhättan

Redan från början var tanken att en bilskrot skulle spara på miljön. Men hur jobbar man för att maximera miljötänket på en bilskrot i Trollhättan idag?

Före det fanns bilskrotar så kunde man hitta gamla rostiga bilvrak lite här och var. På ängar, på gårdar, i skogsdungar och i garage. Där stod bilarna och läckte farliga vätskor som rann ner i grundvattnet. För att inte tala om risken för barn, djur och människor i övrigt när det gällde de vassa och instabila vraken.

Det fattades ett beslut om att bilar skulle börja fraktas till närmaste bilskrot och sådana poppade upp över hela landet från Trollhättan till Kiruna och Malmö. Plötsligt togs alla delar på bilen om hand och det gav fördelar som inte enbart hade med miljön att göra, utan även ekonomin för de som nu kunde laga sina bilar med hjälp av begagnade delar.

Bilskrot med rutiner

När en bil ankommer till en bilskrot i Trollhättan så börjar personalen med att se över bilen för att ta reda på hur skicket är. Därefter, eller före inspektionen, tas alla farliga delar och vätskor om hand. Nästa punkt på listan är att dra igång en tömning av bilen där alla fungerande delar plockas ut. Dessa går därefter att sälja på marknaden som begagnade delar.

Då bilen slutligen är helt tömd på allt utom sitt skal i metall fraktas bilen till nedsmältning. På det viset kommer hela bilen återanvändas och miljön besparas på alla sätt och vis.

5 Jul 2023